Menu

[Ophelia] Γιατί ο Léon Theremin αγαπάει την Ελλάδα;

Κατηγορία Ophelia

Σαιξπηρικός πνιγμός μετά μουσικής.

Κατ' αρχήν πάμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, ποιός είναι ο Léon Theremin

Léon Theremin ήταν ένας από τους σημαντικότερους και πιο καινοτόμους εφευρέτες του περασμένου αιώνα. Από τα εφηβικά του χρονια έδειξε την κλίση του στην φυσική και στην τεχνολογία, φτιάχνοτας τα πρώτα του πειράματα πάνω στα μανγητικά πεδία και τον ηλεκτρισμό. Εκείνη την περίοδο και μετά από παρότρυνση του ξαδέρφου του Kirill Fedorovich Nesturkh και του φυσικού-τραγουδιστή Wagz, παρακολούθησε την διατριβή του Abram Fedorovich πάνω στο ηλεκτρόνιο, με τον οποίον και συνεργάστηκε αργότερα για αρκετά χρόνια.

Ακολούθησαν οι σπουδές στην φυσική και την αστρονομία όπου στο δεύτερο έτος του προτάθηκε να συνεχίσει στο Στρατιωτικό Πολυτεχνείο Nikolayevska στην Αγία Πετρούπολη. Το 1916 ξεκινά η στρατιωτική του θητεία. Τελειώντας μόλις σε έξι μήνες τα μαθήματα του Πολυτεχνείου, ακολούθησε την Σχολή Ηλετρονικών για Αξιωματικούς και την ίδια χρονιά απέκτησε το δίπλωμα ραδιο-μηχανικού. 

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ρωσική Επανάσταση, ο Léon Theremin θα βρεθεί δίπλα Abram Fedorovich. Στο εργαστήριο του Ivan Pavlov, θα ξεκινήσει την μελέτη των διαφορικών πεδίων με εφαρμογές πάνω στην ανάλυση των κρυστάλων με ακτίνες x-ray όπου για την ακρίβεια των μετρήσεων θα χρησιμοποιήσει λάμπες αερίου. Για την μέτρηση της πυκνότητας αερίων θα δημιουργήσει έναν ταλαντωτή υψηλών συχνοτήτων που σιγά σιγά εξελίχθηκε στον πρώτο ανιχτευτή κίνησης (radio watchman). Και τότε συνέβη κάτι αναπάντεχο. Κατά την διάρκεια των πειραμάτων, όταν πλησίαζε του χέρι του στο μηχάνημα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ήχου που έμοιαζε με σφύριγμα. Ο Theremin παρατήρησε πως η απομάκρυνση και το πλησίασμα της παλάμης του από το μετρητή παρήγαγε ήχους σε διαφορετικό τονικό ύψος, ανάλογα με την απόσταση. Με βάση αυτή την ανακάλυψη προχώρησε στην κατασκευή του οργάνου, το οποίο παρουσιάστηκε ως «αυτοτελές» μουσικό όργανο το 1928. Το νέο μουσικό όργανο ονομάστηκε αρχικά από τον ίδιο ως Etherphone. Στην Σοβιετική Ένωση ως Терменвокс (Termenvox), Thereminvox στην Γερμανία και ως Theremin στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Από τότε μέχρι και σήμερα το Theremin το έχουμε συναντήσει σε πληθώρα μουσικών έργων και μη. Χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο σε κινηματογραφικές ταινίες, ιδίως σε σκηνές αγωνίας, φόβου, απόγνωσης και συχνά σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Ευρύτερα γνωστό έγινε την δεκαετία του 90 ενώ ενέπνευσε και συγκροτήματα όπως τους Rolling Stones, Led Zeppelin, Beach Boys, Pixies, Placebo, Portishead και Radiohead. Αυτά όσο αναφορά την ιστορία του Theremin.

Πάμε τώρα να απαντήσουμε στο δεύτερο ερώτημα, που είναι και ο τίτλος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. 

Γιατί ο Léon Theremin αγαπάει την Ελλάδα;

Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στην μουσική και στις εφαρμογές που έχει πλέον το συγκεκριμένο όργανο στην μουσική βιομηχανία της χώρας μας. To προφίλ των μουσικών και γενικότερα των συγκροτημάτων έχει άλλαξει. Πλέον υπάρχει περισσότερος χώρος για πειραματισμό. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μία λίστα με έργα Ελλήνων συνθετών που έχουν Theremin.

Ξεκινάμε με την δεσποινίς May Roosevelt που το όνομά της πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο όργανο. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εμφανισή της στην TEDx του Βερολίνου.

Οι αγαπημένοι Super Stereo και η δεσπoινίς Duru δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα. Το τραγούδι "Φυλακή" σε άριστη εκτέλεση από την ζωντανή ηχογράφηση στο s.i.x d.o.g.s.

Η Nalyssa Green συμμετέχει στο ομότιτλο άλμπουμ του Lumiere

Και τέλος, ο Γιώργος Δεληγιάννης aka Cydelix σε αρκετές παραγωγές του έχει χρησιμοποιήσει το Theremin.

Καλό Καλοκαίρι!

Μπλε Γιακάς 90.2 FM

Εξ ευωνύμων της μπάντας.                             

Ιστότοπος: www.mplegiakas.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

Μπλε Γιακάς Ράδιο 90.2 FM