Menu

[Gravitysays_i] Μεσογειακός Λυρισμός και Progressive Ψυχεδέλεια

Κατηγορία Interviews

Ο Μάνος Πατεράκης και ο Νίκος Ρέτσος των Gravitysays_i μιλούν αποκλειστικά στον Μπλε Γιακά 90,2 FM.

- Όλα ξεκίνησαν το 2003 σωστά? Πείτε μας μερικά λόγια για τα πρώτα βήματα?

Μάνος: Γνωριστήκαμε με τον Νίκο μέσω κοινών γνωστών, τότε είχε μία άλλη μπάντα ενώ εγώ έψαχνα μία μπάντα. Γνωριστήκαμε και αρχίσαμε να δουλεύουμε. Είδαμε ότι ταιριάζει αισθητικά και κάπως έτσι έγινε η αρχή.

- Τι ακριβώς είναι οι Gravitysay_i για όσους δεν σας γνωρίζουν.

Νίκος: Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε μία μουσική κολεκτίβα, που ξεκίνησε από εμάς τους δύο. Εμείς κυριώς γράφουμε την μουσική, ο Μάνος γράφει στίχους εγώ την παραγωγή. Κάποια στιγμή φτάσαμε τα 10 ατόμα στα live τώρα ειμαστε 6. Έχουμε βγάλει 3 δίσκους, κινούμαστε στον χώρο του ροκ γενικά με αναφορές στην ελληνική και μεσογειακή μουσική. Βασικά κάνουμε το κέφι μας και γράφουμε την μουσική που γουστάρουμε.

*Οι gravitysays_i δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2003 από τον Μάνο Πατεράκη και τον Νίκο Ρέτσο στον Πειραιά. Η παρθενική τους εμφάνιση στη δισκογραφία, με τίτλο «The Roughest Sea» (2007), κυκλοφόρησε από τον «Σείριο», την εταιρεία που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις.

- Το όνομα αλήθεια πως προέκυψε?

Μάνος: Το όνονα προέκυψε στην τύχη.

Nίκος: Δεν κάναμε brainstorming.

Mάνος: Όταν γράφεις μία μελωδία βάζεις λέξεις για την θυμάσαι. Μας άρεσε από την αρχή ο τρόπος που ηχεί και το κρατήσαμε. Tο gravitysays_i ήταν το πρώτο κομμάτι που φτιάξαμε με τον Νίκο.

- Όπως είπατε και εσείς πριν, μετράτε 3 άλμπουμ στην δισκογραφική σας παρουσία και πλέον βρίσκεστε κάτω από την ομπρέλα της Inner Ear Records. Πως πρoέκυψε η συνεργασία?

Νίκος: Αρχικά επικοινωνήσαμε και ενημερώσαμε για το ενδιαφέρον μας. Μας είπανε ότι θέλουνε πάρα πολύ να συνεργαστούμε.

Μάνος: Την εταιρία την γνωρίζαμε από πριν. Ο Περικλής που έχει την Ιnner Εar μας ήξερε και αυτός από πριν και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας.

Το "Quantum Unknown" των Gravitysays_i κυκλοφορεί από την

Inner Ear Records.

- Στο τελευταίο σας άλμπουμ, "Quantum Unknowm" θα λέγαμε ότι υπάρχει μία μουσική μετατόπιση.

Μάνος: Για πες…

Νίκος: Μην τον τρομάζεις, όντως υπάρχει. Μουσική μετατόπηση υπάρχει σε κάθε άλμπουμ, το κάνουμε εσκεμμένα αυτό. Προσπαθούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, να μην είναι σαν το προηγούμενο και νομίζω το έχουμε πετύχει και τις τρεις φορές.

Μάνος: Αν δεν αλλάξεις αρκετά είναι λίγο βαρετό, έχει μία αισθηση ότι επαναλαμβάνεσαι. Εγώ νομίζω ότι κάθε φορά που κάνουμε ένα καινούργιο δίσκο, όχι απλά κάνουμε ένα καινούργιο δίσκο, αλλάζουμε και τον τρόπο που προσεγγίζουμε την μουσική. Και με το "Patterns" και με το "Quantum". Δεν ακούγεται ευχάριστο, είναι πολύ δύσκολο.

- Αυτό βέβαια είναι και μία φυσική εξέλιξη της μπάντας, ωριμάζετε και εσείς με τον χρόνο και κάποια πράγματα γίνονται πιο φυσιολογικά. Πείτε μας λίγα λόγια για την τελευταία σας δουλειά.

Μάνος: Λέγεται Quantum Unknown και αποτελείται από 6 κομμάτια.

Nίκος: 7 Κομμάτια…είναι σε 6 tracks, το ένα είναι σε δύο σε ένα. Έχει 7 tracks τα οποία είναι tracks δεν είναι ενωμένα όπως το προηγούμενο άλμπουμ. Αυτό είναι μία διαφορά σε πρώτη φάση, σε δεύτερη σ' αυτό τον δίσκο προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε σίγουρα από τον προηγούμενο αλλά ειδικότερα θέλαμε να απελευθερωθούμε στο τι μουσική μπορούμε να γράψουμε και τι ήχο μπορεί να έχει αυτή. Δεν βάλαμε καθόλου όριο στα όργανα που θα χρησιμοποιήσουμε. Παμε και ότι μας κατεβει...

Θέλαμε να απελευθερωθούμε στο τι μουσική μπορούμε να γράψουμε και τι ήχο μπορεί να έχει αυτή...

- Αν δεν κάνουμε λάθος χρησιμοποιήσατε και τρομπέτα στην ενορχήστρωση, κάτι που δεν υπήρχε στα προηγούμενα;

Nίκος: Ναι δεν είχαμε. Οι καινουργιοι ήχοι είναι τρομπέτα, έγχορδα, κρητική λύρα και πιάνο. Βασικά ο προηγούμενος δεν είχε synth, σ' αυτό υπάρχουν και τα synth.

- Θα λέγαμε ότι υπάρχει μία αρκετή δόση πειραματισμού.

Nίκος: Στον ήχο, όχι μουσικα θα λέγαμε. Με τι ήχους θέλουμε να παίξουμε, τα ηχοχρώματα…

- Η γενικότερη αντιληψή μας, ως αναφορά την δουλειά σας στο θέμα παραγωγής, είναι ότι μας παρουσιάσατε ένα άλμπουμ που τα πράγματα δένουν πιο φυσιολογικά, είναι πιο ωριμα.

Nίκος: Μαθαίνουμε σιγά σιγά, μόνοι μας τα κάνουμε. Εμείς κάνουμε παραγωγή, μίξη και ηχογράφηση. Μάλλον γινόμαστε καλύτεροι!

- Φαίνεται ότι κάνατε ένα βήμα παραπάνω, σαν να πηγαίνεται κάπου αλλού...

Μάνος: Για πες για το κάπου αλλού...

- Αν συγκρίνουμε το τελευταίο σας άλμπουμ με τις πρώτες σας δουλειές, φαίνεται ότι ο ήχος είναι πιο δεμένος και γενικότερα η πρόταση σας είναι πιο ολοκληρωμένη.

Nίκος: Πιστευω ότι ακούς μία πιο προσεγμένη παραγωγή, μπορούμε να το καταλάβουμε, βλέπουμε στον εαυτό μας κάποια λάθη του παρελθόντος. Στο προηγούμενο υπήρχαν κάποια σημεία όπου η μουσική δεν μπόρεσε να φτάσει το όπως γράφτηκε. Νομίζω ότι σ' αυτό το έχουμε πετύχει πιο πολύ.

Μάνος: Αυτό έχει να κάνει και με την εμπειρία, όσο εξελίσσεσαι όσο ψάχνεις και δουλεύεις καταλήγεις κάπου.

Nίκος: Όταν είσαι και DIY όπως εμείς είναι μονόδρομος. Η το κάνεις η χάθηκες.

- Η τεχνολογία τρέχει και την παρακολουθείτε απ' ότι φαίνεται.

Nίκος: Η τεχνολογία ευτυχώς υπάρχει και μας εξυπηρετεί.

To 2016, μετά από μια περίοδο αποχής από τους συναυλιακούς χώρους, επιστρέφουν, και παρουσιάζουν ζωντανά την νέα τους δουλειά ''Quantum Unknown''. Αυτήν την φορά, θεματολογικά, οι gravitysays_i παιζουν με το σχήμα κάθε επιστιτού, σε μία προσπάθεια απελευθέρωσης από την ίδια την ανθρώπινη ματιά. Μουσικά, το πειραματικό και ηλεκτρονικό στοιχείο, αντικαθιστά τις ηλεκτρισμένες εξάρσεις της προηγούμενης δουλειάς τους.

- Στιχουργικά οι Gravitysays_i που βρίσκονται. Με τι θέματα καταπιάνονται?

Μάνος: Εγώ ήθελα να παίξω στιχουργικά σ' αυτό το άλμπουμ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο concept αλλά αυτό το consept είναι ότι μπορώ να κάνω ότι θέλω. Επειδή θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο ανοιχτό και ελεύθερο με τον Νίκο, σκηνοθετημένο έτσι ώστε να έχει πολλές ερμηνείες από κάποιον που θα ασχοληθεί. Αναπόφευκτα κάπως έτσι κινηθηκαν και οι στιχοι.

- Κάποιες επιρροες που μπορούμε να πούμε ότι έχουν οι Gravitysays_i?

Νίκος: Επιρροές έχουμε από το Ροκ σίγουρα, δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς, από την ελληνική μουσική, κάποια στοιχεία της ελληνικής μουσικής όχι της σύγχρονης. Μπορείς να ακούσεις και ενα κομμάτι κλασικό, η πραγματα που δεν κατατάσσονται.

- Ακούγωντας για πρώτη φορά το άλμπουμ σας, στο πρώτο τραγούδι συγκεκριμένα, μας ήρθαν εικόνες από το "One Of These Days" των Pink Floyd.

Νίκος: Έχει συγκενικό ρυθμό...

Συγκρινωντάς το λοιπόν με πρόσφατες κυκλοφορίες, φαίνεται ότι έχετε ανεβεί ένα σκαλί παραπάνω.

Mάνος: Αυτό μάλλον προέκυψε.

Nίκος: Αυτό μάλλον είναι κοπλιμέντο…Σίγουρα το κινητρο μας είναι να κάνουμε κάτι που δεν υπάρχει. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει, ουτε από τον εαυτο μας ούτε από άλλους. Αυτό μας ικανοποιεί. Αν πετυχαίνει και είναι ωραίο και εύηχο αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο ανοιχτό και ελεύθερο με τον Νίκο, σκηνοθετημένο έτσι ώστε να έχει πολλές ερμηνείες από κάποιον που θα ασχοληθεί...

- Στις μουσικές σας συναντούμε και το παραδοσιακό στοιχείο με κάποια όργανα που χρησιμοποιείτε. Τι εστί παράδοση για τους Gravitysays_i?

Μάνος: Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα.

- Ας το κάνουμε λίγο πιο απλό, υπάρχουν κάποια βιώματα η κάτι που να σας συνδέει μουσικά με μονοπάτια της ελληνικής παράδοσης?

Mάνος: O λόγος που οι Gravitysays_i έχουν το σαντούρι είναι ότι με συγκινει ο ήχος του συν ότι κάποια στιγμή ασχολήθηκα με το σαντούρι και ήθελα να το εντάξω στον ήχο των Gravity. Δεν υπήρχε κάποια σκέψη έτσι ώστε να δωθεί εσκεμένα ο χαρακτήρας του παραδοσιακού στην μουσική μας.

Νίκος: Ποτέ δεν θέλαμε να βάλουμε μία παραδοσιακή χροιά στην μουσική που γράφουμε. Δεν υπήρχε τέτοιο κίνητρο. Τα βιώματα που είπες πριν είναι πολύ σωστό. Εφόσον είναι βιώματα σου έχουν σφινωθεί μέσα σου.

Mάνος: Και βγαίνουν με ένα τρόπο που δεν τα αντιλαμβάνεσαι.

Nίκος: Αυτό ακριβώς, νομίζω ότι σ' εμάς αυτό συνέβη. Δεν είχαμε καμία σκοπιμότητα να βάλουμε ένα παραδοσιακό στοιχείο, πέρα από το σαντούρι που μας αρέσει σαν ήχος, γιατί στην αρχή το αντιμετωπίζαμε σαν synthesizer. Ο Μάνος γράφει πράγματα που δεν είναι "σαντουρίστικα" και παικτικα δεν παίζει σαν σαντουρίστας. Εν κατακλείδι για να απαντήσω στην ερωτησή σου, είναι ότι δεν είχαμε κανένα σκοπό απλά μάλλον προέκυψε γιατι είχαμε τέτοια βιώματα.

Τι πιστεύετε για την ελληνική μουσική βιομηχανία. Υπάρχει; και αν υπάρχει είναι προσιτή προς τους καλλιτέχνες?

Νίκος: Κατ' αρχήν η δισκογραφική του τύπου, Inner Ear που είμαστε εμείς με μία πολυεθνική δεν έχει καμία σχέση, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ευτυχώς που υπάρχουν εταιρίες σαν την Inner Ear και ψάχνουν να βγάλουν κάτι ποιοτικό. Οι μεγάλες εταιρίες το μόνο που κάνουν είναι marketing.

Μάνος: Η Inner Ear με όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της είναι πλέον κομμάτι του πολιτισμού μας.

Nίκος: Έχει διαμορφώσει τον σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας. Και η Inner Ear και ο Σείριος και η Restless Wind. 

Mάνος: Πάντως νομίζω ότι αυτό που λέμε μουσική βιομηχανία είναι σε μία φάση "έχω πάθει εγκεφαλικό" και είμαστε εμείς από πάνω και ρωτάμε αν θα ζήσει o ασθενής. Είναι λίγο ρευστά τα πράγματα με το ιντερνετ και με όλα αυτα.

Νίκος: Αν συνειδητοποιήσεις ότι η μουσική βιομηχανία από τα CD και τα LP έχει μετατοπιστεί στα διακαιώματα του youtube, χάνεις την μπάλα. Τι παίρνει ο καλλιτέχνης και τι παίρνει το μέσο προβολής. Είναι μία μεγάλη μπίζνα που ο καλλιτέχνης παίρνει ένα τοις χιλίοις. Ένα τέρας που καταβροχθίζει τα πάντα και ελέγχει όλες τις άκρες που μπορούμε εμείς να πιαστούμε και να ακούσουμε. Ευτυχώς αυτό το τέρας αργοπεθαίνει!

Οι Gravitysays_i θα εμφανιστούν στην Πάτρα 

στα πλαίσια του 2ου WestSide Festival!

- Τέλος, έχετε κάποια συναυλιακά σχέδια για την παρουσίαση του άλμπουμ;

Μάνος: 21 Οκτωβρίου στο WestSide Festival στην Πάτρα, 24 Νοέμβρη στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης και 25 Λάρισα. Στις 9 του Δεκέμβρη θα κάνουμε την επίσημη παρουσίαση του άλμπουμ στο Gagarin.

*To νέο άλμπουμ των Gravitysays_i μπορείτε να το αποκτήσετε ΕΔΩ!

Οι Gravitysays_i είναι: 

Νίκος Ρέτσος

Μάνος Πατεράκης

Mampre Kasardjian

Νίκος Σωτηρόπουλος

Κώστας Στεργίου

Βαγγέλης Κατσαρέλης


Facebook Page: Gravitysays_i

Μπλε Γιακάς 90.2 FM

Εξ ευωνύμων της μπάντας.                             

Ιστότοπος: www.mplegiakas.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μπλε Γιακάς Ράδιο 90.2 FM