Menu

[Aza Records] Μια κολεκτίβα φτιαγμένη από μουσικούς για μουσικούς

Κατηγορία Interviews

Ο Βασίλης Γκογκίδης της Aza Records μιλά αποκλειστικά στον Μπλε Γιακά 90,2 FM για την νέα μουσική κολεκτίβα.

H Aza Records δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες στην Θεσσαλονίκη από μία παρέα φίλων με αρχιμαέστρο τον Aza The Lazy Jester, γνωστός μας από τους αγαπημένους The Jesterdays. Έβαλαν μπροστά το σύνολο και όχι το προσωπικό, δημιουργώντας μία μουσική κολλεκτίβα που θα δώσει ανάσες σ' αυτούς που τις έχασαν. Το κάλεσμα, απευθύνεται σε όσους θέλουν συλλογικά να συμμετάσχουν και στα πλαίσια της αλληλεγγύης να προτείνουν διέξόδους στα χρόνια των μνημονών και της κρίσης.

Εμείς βρήκαμε ευκαιρία και τα είπαμε με τον Βασίλη Γκογκίδη ένα από τα βασικά μέλη της Aza Records. Μία όμορφη συζήτηση για τα το παρών και το μέλλον του νεοσύστατου label.

*O Βασίλης Γκογκίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολείται με την μουσική και συμμετέχει σε αρκετά μουσικά project όπως: Aza Records, Vygotsky Circle, The Dandelion Fields, Six Steps Above The Earth, Radioactive Radio, Roadcrew.gr

 1) Μία σύντομη περιγραφή της ΑΖΑ Records για όσους δεν σας γνωρίζουν.

Η Aza Records είναι μια κολεκτίβα φτιαγμένη από μουσικούς για μουσικούς. Σκοπός είναι να προωθήσει μουσικούς και συγκροτήματα τα οποία μας αρέσουν και θεωρούμε πως αξίζει να ακουστούν από περισσότερο κόσμο. Ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη αλλά ελπίζουμε σύντομα να έχουμε οργανωτικά μέλη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη. Παρότι υπάρχει η λέξη records στο όνομα, δεν είναι στα άμεσα σχέδια μας να βγάλουμε δίσκους εκτός από τις συλλογές των καλλιτεχνών που είναι μέρος της κολεκτίβας.

Οι συγκεκριμένες συλλογές θα είναι όλες διαθέσιμες στο bandcamp μας (https://azarecords.bandcamp.com/) για ακρόαση και download δωρεάν. Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε την σελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες για την Aza (https://www.aza-records.com/).

2) Υπάρχει κάποια στιχομυθία πίσω από το όνομα;

Το όνομα δεν είναι στιχομυθία, ανήκει στον εμπνευστή και ηγέτη της Aza, Aza Lazy Jester ή κατά κόσμον Χρήστο Αγιαννίδη. Ο Aza είναι αυτός που είχε από χρόνια το όραμα να γίνει αυτή η κολεκτίβα και είναι αυτός που τρέχει πιο πολύ από όλους για να κάνει αυτή η ομάδα κάποια πράγματα.

*Aza Records δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες στην Θεσσαλονίκη από μία παρέα φίλων με αρχιμαέστρο τον Aza The Lazy Jester, γνωστός μας από τους αγαπημένους The Jesterdays.

3) Aν δεν κάνουμε λάθος τα συγκροτήματα που συμμετέχουν στην ΑΖΑ φτάνουν τα 40. Δώσε μας το μουσικό τους στίγμα.

Ναι πλέον έχουμε αρκετά συγκροτήματα στο roster μας και σιγά σιγά θα βάλουμε ένα φρένο για φέτος για να μπορέσουμε να δουλέψουμε λίγο με όλους και να προωθήσουμε την μουσική τους. Είναι λίγο δύσκολο να δώσω το μουσικό τους στίγμα με μια λέξη γιατί μέσα σε αυτό το πράγμα που λέγεται Aza Records είμαστε άνθρωποι με πολύ διαφορετικά γούστα και έχουμε πάρει στην κολεκτίβα διάφορα συγκροτήματα και καλλιτέχνες από διάφορα είδη. Όποιος ακούσει και την πρώτη συλλογή μπορεί να το καταλάβει αυτό πιστεύω. Αν έπρεπε όμως να δώσω μία λέξη αυτή θα ήταν ροκ. Νομίζω πως τα περισσότερα σχήματα θα μπορούσαν να μπουν στην κατηγορία ροκ με όποιο ακόμα συνθετικό τα περιγράφει καλύτερα.

4) H πλειοψηφία τους έχει αγγλόφωνο στίχο. Είναι επιλογή η απλά προέκυψε;

Και τα δύο. Καταρχάς το μεγαλύτερο ποσοστό της μουσικής που ακούμε έτσι και αλλιώς είναι στα Αγγλικά. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν ακούω μουσική με ελληνικό στίχο σπίτι μου ή στο κινητό. Νομίζω πως αν ασχολείσαι με το ροκ-μεταλ το μεγαλύτερο ποσοστό των ακουσμάτων σου θα έχει αγγλικό στίχο. Το δεύτερο που εγώ προσωπικά πιστεύω είναι ότι αν δεν έχεις αγγλικό στίχο σαν μουσικός αύτοματα περιορίζεσαι να παίζεις μόνο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για Έλληνες. Μοναδική εξαίρεση είναι η παραδοσιακή μουσική και καλλιτέχνες σαν τον Ψαραντώνη. Αυτή όμως είναι μια πολύ διαφορετική αγορά από το ροκ. Για παράδειγμα ποτέ δεν άκουσα Rammstein γιατί δεν γνωρίζω γερμανικά και μου φαίνεται χαζό να μην καταλαβαίνω λέξη από αυτά που τραγουδάει ο άλλος.

Εφόσον λοιπόν θες να κάνεις κάτι στο εξωτερικό πρέπει να τραγουδάς αγγλικά και εμείς στην Aza θα θέλαμε να κάνουμε πράγματα στο εξωτερικό είτε σε επίπεδο συνεργασίας με κολεκτίβες και μαγαζιά στα οποία θα στείλουμε τις μπάντες μας είτε να φέρουμε εμείς μια μπάντα να παίξει στην Ελλάδα. Η εξωστρέφια είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθεις και να δεις, να πάρεις εμπειρίες και να βελτιώσεις την τέχνη σου.

Η πρώτη συλλογή της Aza Records, "A Call To Instruments Vol. 1"

είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πλατφόρμα του bandcamp

και μπορείτε να την αποκτήσετε ΕΔΩ!

5) Πιστεύεις ότι η ελληνική σκηνή πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες βρίσκεται σε επανεκκίνηση;

Για μένα η ελληνική σκηνή ποτέ δεν σταμάτησε να βγάζει ενδιαφέροντες δίσκους και συγκροτήματα, τουλάχιστον όσο την παρακολουθώ εγώ. Το ότι τελευταία υπάρχει ακόμα περισσότερη κίνηση το θεωρώ μια πολύ φυσιολογική εξέλιξη και όχι αναγγένηση. Έχεις τους Rotting Christ οι οποίοι περιοδεύουν στην Ευρώπη από το 1993! Ε κάποια στιγμή λογικό είναι να πουν και άλλες μπάντες, ‘ώπα κάτσε και εμείς μπορούμε να βγούμε έξω να παίξουμε δεν είναι αδύνατο’. Σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν λοιπόν και άλλες μπάντες έξω και τώρα με το ίντερνετ είναι και πιο εύκολο να βρεις πληροφορίες και να κανονίσεις κάτι. Το ίδιο έγινε και με τις ηχογραφήσεις και τις παραγωγές. Τα στούντιο μάθανε πως να δουλεύουν το ροκ και το μέταλ, αγόρασαν εξοπλισμό και βγαίνουν καλύτεροι δίσκοι. Οι μπάντες έχουν πιο εύκολα πρόσβαση σε εξολισμό και πάλι μέσα από το ίντερνετ και ξαφνικά ακούς έναν δίσκο από ελληνική μπάντα και λες ‘μάγκα μου παραγωγάρα’. Αυτά τα πράγματα εγώ τα βλέπω σαν εξέλιξη και όχι σαν αναγγένηση. Πλέον υπάρχει πολύς ανταγωνισμός με την καλή έννοια που βοηθάει τις μπάντες. Βλέπεις τι έκανε ο δίπλα ο παραδίπλα και παίρνεις ιδέες και δύναμη. Ο τάδε παίζει με την τάδε κιθάρα και το τάδε πετάλι άρα για να ακουστώ έτσι πρέπει να έχω παρόμοιο εξοπλισμό. Στο YouTube πια βρίσκεις βίντεο για ότι εξοπλισμό μπορείς να φανταστείς. Εγώ έχω αγοράσει noise generator από έναν τύπο στην Καλιφόρνια πράγμα το οποίο ήταν διανόητο στις προ ίντερνετ εποχές. Βλέπεις και ακούς πράγματα και εξελίσεσσαι και το ίντερνετ έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη ή αναγγένηση όπως θες πες την της ελληνικής σκηνής.

Για να γυρίσουμε στην αρχική ερώτηση, πιστεύω πως η ελληνική σκηνή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πολλές σκηνές του εξωτερικού όσον αφορά την ποιότητα των συγκροτημάτων και αυτό θα το πάρει χαμπάρι και ο κόσμος αργά ή γρήγορα. Πήγα στο 8ball να δω Allochiria και Universe 217 πρόσφατα και ήταν γεμάτο ενώ πριν χρόνια βλέπαμε 20 άτομα Universe 217 λες και ήταν prive party.

Η εξωστρέφια είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθεις και να δεις, να πάρεις εμπειρίες και να βελτιώσεις την τέχνη σου.

6) Προφανώς η δημιουργία της AZA ήρθε για να καλύψει κάποιο κενο. Της αγορας? Της Δισκογραφίας? Μπορείς να μας το προσδιορήσεις;

Η Aza δεν φτιάχνει δίσκους άρα στην ουσία δεν έχει σχέση με την δισκογραφία. Θα έλεγα πως έχει σχέση με την προώθηση της μουσικής και αυτό που πάντα πίστευα ότι λείπει από την ελληνική σκηνή, ένα οικοσύστημα γύρω από τους μουσικούς το οποίο τους στηρίζει. Πέρα από τις σελίδες που έχουν review και συνεντεύξεις, τα μαγαζιά στα οποία παίζουν οι μπάντες αλλά και τα στούντιο τα οποία είναι βασικά στοιχεία μιας σκηνής, πρέπει να υπάρχει και οργανωμένη προώθηση. Από προσωπική πείρα το λέω πως το να προωθείς την μπάντα σου και να κάνεις γενικά management παίρνει άπειρες ώρες. Ώρες που θα μπορούσες να παίζεις μουσική. Εδώ έρχεται λοιπόν και κουμπώνει μια κολεκτίβα μουσικών η οποία χωρίς αμοιβή κάθεται και οργανώνει 10 πράγματα και τα βάζει σε μια σειρά για τις μπάντες.

Σκοπός της Aza είναι να ανοίξει έναν διάλογο με το κοινό αλλά και τους μουσικούς για το που πρέπει να πάμε σαν σκηνή, τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί το πράγμα ακόμα περισσότερο. Φυσικά ο άλλος ρόλος της Aza είναι και το curation. Η διαλογή δηλαδή μουσικής την οποία εμείς θεωρούμε αξιόλογη και πως αξίζει κάποιος να ασχοληθεί μαζί της. Κάτι αρκετά σημαντικό σε μια εποχή που πραγματικά δεν ξέρεις τι να ακούσεις με τόσες πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά. Αν σου αρέσει η πρώτη μας συλλογή λογικά θα σου αρέσει και η δεύτερη και πάει λέγοντας. Έτσι και ο ακροατής παίρνει κάτι από εμάς αλλά και εμείς χτίζουμε ένα κοινό. Όταν σου αρέσει ας πούμε η Sub Pop (https://www.subpop.com/) σαν εταιρία και βγάζει έναν καινούργιο δίσκο θα τον ακούσεις γιατί σου αρέσει η αισθητική της και τους εμπιστεύεσαι.

7) Μιας και μένεις στο εξωτερικό, το τοπίο όσο αφορά την δισκογραφία και την αγορά είναι το ίδιο με την χώρα μας; Υπάρχουν παρόμοια εγχειρήματα;

Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είμαι ανάμεσα σε δύο χώρες την Ελλάδα και την Αγγλία και τον πιο πολύ καιρό τον περνάω στην Ελλάδα. Έμεινα όμως ένα χρόνο γεμάτο στην Αγγλία και έκανα και κάποια πράγματα με τη μπάντα μου εκεί και πήρα κάποιες εμπειρίες. Πάνω κάτω τα πράγματα ίδια είναι δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές όσον αφορά τις μικρές μπάντες. Χρήματα δεν παίζουν πολλά, κλίκες υπάρχουν, λάιβ υπάρχουν αλλά ο ανταγωνισμός τεράστιος, πάνω κάτω τα ίδια πράγματα σε άλλη κλίμακα. Το καλό που υπάρχει στην Αγγλία είναι ότι ας πούμε το λάιβ ξεκινάει στην ώρα του και τελειώνει σε μια λογική ώρα για να πας να κοιμηθείς και να πας στη δουλειά σου την άλλη μέρα. Ένα άλλο πράγμα που στην Αγγλία είναι καλό για όλα τα μαγαζιά είτε έχει live είτε όχι είναι το ότι δεν καπνίζει κανείς σε κλειστό χώρο για παράδειγμα. Είναι πράγματα που έχουν σχέση με την διασκέδαση γενικά και την κουλτούρα που έχουν οι δύο χώρες απέναντι στην διασκέδαση παρά με το πόσο καλές είναι οι μπάντες, πόσο καλά παίζουν και λοιπά. Όσον αφορά την ποιότητα των συγκροτημάτων, εκτελεστικά στην Αγγλία δύσκολα να δεις μπάντα που κάποιος να μην ξέρει να παίζει ή να μην έχει καλό ήχο γιατί επενδύουν λεφτά σε εξοπλισμό όλες οι μπάντες. Συνθετικά όμως δεν άκουσα και πολλές μπάντες που να είναι πιο ενδιαφέρουσες από ελληνικά συγκροτήματα.

Νομίζω πως έχουμε ποιότητα σαν σκηνή απλά πρέπει να γίνει μια σωστή προώθηση και στο εξωτερικό για να μάθει κανένας άνθρωπος τις μπάντες μας. Εγχειρήματα σαν την Aza είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν, πρόσφατα είχαμε επικοινωνία με την Valentine Records από το Manchester η οποία είναι μια παρόμοια κολεκτίβα με εμάς. (https://www.facebook.com/valentinerecords/)

Σκοπός της Aza είναι να ανοίξει έναν διάλογο με το κοινό αλλά και τους μουσικούς για το που πρέπει να πάμε σαν σκηνή, τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί το πράγμα ακόμα περισσότερο.

8) Η άνοιξη σε τι φάση βρήκε την ΑΖΑ Records;

Η Aza Records ετοιμάζεται για το πρώτο της party! Για να γιορτάσουμε την αρχή αυτής της προσπάθειας και να μιλήσουμε από κοντά με τον κόσμο που τον ενδιαφέρει η Aza οργανώνουμε στις 23 Απριλίου το πρώτο party μας στο rehab pub στην Θεσσαλονίκη. Πάντα φυσικά ψάχνουμε νέα συγκροτήματα και μουσικούς και ετοιμάζουμε τη δεύτερη συλλογή μας.

9) Η AZA Records είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο;

Κανείς δεν ξέρει. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με βάση τεράστια πλάνα που εκτείνονται σε διάρκεια ετών. Μιλάμε για εθελοντική εργασία ας μην το ξεχνάμε αυτό. Πάμε μήνα με το μήνα και βλέπουμε πως πάει. Αν η Aza πάει καλά μπορεί και να μην κάνουμε κάτι άλλο, μπορεί να την μεγαλώσουμε και ας πούμε να αρχίσουμε να βγάζουμε δίσκους, δεν ξέρω. Είναι δύσκολο να έχεις μια μακροπρόθεσμη στρατηγική όταν ξεκινάς κάτι εθελοντικά χωρίς budget και ακόμα δεν έχεις δει καν την ανταπόκριση του κόσμου. Πιστεύω ότι στον έναν χρόνο λειτουργίας ίσως υπάρχουν πλάνα για κάτι ακόμα.

10) Κάποια προσωπικά σχέδια για το μέλλον;

Όσον αφορά τη μουσική, συμμετέχω σε τρία project αυτή τη στιγμή, τους Six Steps Above The Earth (https://www.facebook.com/sixstepsabovetheearth/) στην Θεσσαλονίκη, τους Vygotsky Circle (https://www.facebook.com/vygotskycircle/) στο Brighton στην Αγγλία και το προσωπικό μου project The Dandelion Fields το οποίο το τρέχω όποτε έχω χρόνο και μπορώ να γράψω κομμάτια. Έχουμε ένα νέο τραγούδι με Six Steps το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ (https://sixstepsabovetheearth.bandcamp.com/) και ετοιμάζουμε μια δουλειά με Vygotsky Circle η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Τα προσωπικά μου σχέδια για το μέλλον λοιπόν είναι να ισορροπίσω όλα αυτά τα project και την Aza, τη δουλειά μου και την προσωπική μου ζωή, πράγμα που φαίνεται αδύνατο αλλά ποτέ δεν θα μάθεις αν κάτι είναι αδύνατο χωρίς να προσπαθήσεις!


Facebook Page

Site

Bandcamp

Φωτογραφία: St. Atom HRT605 

 

Μπλε Γιακάς 90.2 FM

Εξ ευωνύμων της μπάντας.                             

Ιστότοπος: www.mplegiakas.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

Μπλε Γιακάς Ράδιο 90.2 FM