Menu

[Σοφία Σαρρή] Mία επίκληση στην "Euphoria"

Κατηγορία Interviews

Η Σοφία Σαρρή μιλά αποκλειστικά στον Μπλε Γιακά Ράδιο για το Euphoria και τα μελλοντικά της σχέδια.

Η αλήθεια είναι ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα το ντεμπούτο άλμπουμ της Σοφίας Σαρρή το έχουμε λιώσει στην κυριολεξία. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο κομψοτέχνημα που ακούσει στο όνομα "Euphoria" και συνοδεύεται με ένα μαγικό ραβδάκι. Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία και με αφορμή την παρουσίαση του "Euphoria" στο EightBall στην Θεσσαλονίκη είπαμε μερικές κουβέντες με την δημιουργό του. Κοπιάστε!

To "Euphoria" της Σοφίας Σαρρή κυκλοφόρησε από την Inner Ear Records

και μπορείτε να το αποκτήσετε ΕΔΩ!

1) Γεννήθηκες σε ένα τόπο που η μουσική παράδοση γίνεται καθημερινό βίωμα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή του κάθε Κρητικού. Κατά πόσο σε επηρέασε αυτό το γεγονός;

Σοφία Σαρρή: Δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με την κρητική μουσική και παράδοση μικρή. Είχα συνδιάσει τη μουσική, τα γλέντια κλπ με τα όπλα και τις "μπαλωθιές". Οι άνθρωποι συχνά μου φαινόντουσαν απότομοι και σκληροί και κακομεταχειρίζονταν πολυ τα ζώα (ακόμα δυστυχώς)...συχνά μου γυρνούσαν τα άντερα θα έλεγα. Μάλλον η ζωή μου στην Κρήτη με έκανε πιο εσωστρεφή και κοινωνικά αποτραβηγμένη. Πολύ αργότερα εκτίμησα την μουσική παράδοση και ως μονο συνεκτικό κρίκο βρίσκω το θαυμασμό που έτρεφα πάντα για τη θάλασσα και τη φύση τριγύρω μου.

2) Ξεκίνησες από τα εφηβικά σου χρόνια να δραστηριοποιείσαι στον χώρο της μουσικής, συνεργάστηκες με αρκετές μπάντες και καλλιτέχνες της χώρας μας και φτάνουμε στον Ιανουάριο που μας πέρασε και κυκλοφορεί η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά από την Inner Ear Records. Πες μας λίγα λόγια για το "Euphoria".

Σοφία Σαρρή: Ειναι ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος σε, ως επί το πλείστον, δικές μου συνθέσεις. Τον δίσκο τον συνδημιούργησα με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών και δίχως αυτούς πιθανώς θα είχα κάνει μια τρύπα στο νερό. Συγκεκριμένα: Κώστας Στεργίου (πλήκτρα, μαστερ ενορχήστρωσης και παραγωγή), Παναγιώτης Χούντας (ηχοληψία, παραγωγή), Πέτρος Λαμπρίδης (μπάσο), Βαγγέλης Παρασκευαίδης (βιμπράφωνο), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Γιώργος Κοντογιάννης (κρητική λύρα). Τα τραγούδια είναι αυτοβιογραφικά, ακολουθούν μάλλον ποπ φόρμες αλλά μέσα από μια τρικυμία εν κρανίω και συγκεκριμένα του δικού μου. Αν θέλετε ακούστε τον, θα χαρώ πολύ.

3) Ο τίλτος αλήθεια πως προέκυψε; Πρόκειται για το στοίχημα του άλμπουμ με το κοινό ή είναι κάτι πιο προσωπικό;

Σοφία Σαρρή: Είναι το στοίχημα του άλμπουμ με τον εαυτό μου. Το κοινό δεν έχω ιδέα τι αισθάνεται ακούγοντας το και όλα αυτά έτσι κ αλλιώς είναι πολύ υποκειμενικά. Άλλοι μου λένε ότι το άκουγαν στο σκοτεινό τους δωμάτιο και άλλοι την Κυριακή του Πάσχα στο γλέντι (τρελό κέφι). Για μένα ήταν μια επίκληση στην ευφορία, σαν ξόρκι. Να έρθει να με αγγίξει με ένα μαγικό ραβδάκι.

4) Κάθε τραγούδι και μία ιστορία. Κάθε τραγούδι και ένα τότεμ που περιγράφεται άψογα στο artwork του "Euphoria" όπως έχει δηλώσει. H σύνθεση και η έμπνευση του άλμπουμ στηρίχθηκε εξ' αρχής σ' αυτά τα στοιχεία η απλά προέκυψε; Μιλάμε για ένα θεματικό άλμπουμ;

Σοφία Σαρρή: Τα κομμάτια γράφτηκαν διάσπαρτα τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου. Αφού τα συγκέντρωσα και αποφάσισα να τα βάλω διπλα δίπλα σε ένα άλμπουμ παρατήρησα τι είχαν κοινό ως αφήγηση και εκεί στήριξα την ιδέα του artwork, για το οποίο είναι υπεύθυνοι οι Kanenas design, 2 τύποι με εκνευριστηκά πολλά κιλά ταλέντου. Η θεματολογία εν ολίγοις προέκυψε και δεν συνέβει επι τούτου.

5) Θα μπορούσε το "Euphoria" να είναι μία ωδή στην φυσιολατρεία και τον υπαρξισμό;

Σοφία Σαρρή: Μάλλον μια κραυγή είναι στην προσπάθεια να κρατηθούμε ζωντανοί και να βρούμε νόημα στην ασημαντότητα της ύπαρξης μας. Εγώ έτσι το νιώθω τουλάχιστον.

6) Ακούγωντας το "Ingen vinner frem til den evige" αλλά και παρατητώντας την γενικότερη εικόνα του "Euphoria" θα λέγαμε ότι αισθητικά ο δίσκος σε παραπέμπει θέλοντας και μη στις σκανδιναβικές χώρες. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Σοφία Σαρρή: Αν σας παραπέμπει κανένα προβλημα! Μου αρέσουν πολλά και διαφορετικά ακούσματα που προέρχονται απο τις βόρειες χώρες. Μεγάλωσα ακούγοντας ολή αυτή την avant-garde/metal (?) σκηνή, Ulver, dodheimsgard και διάφορα τετοια. Αλλά και Bjork και Sigur ros κλπ...

7) Η πρωτοτυπία είναι σίγουρα ένα από τα χαρακτηριστικά της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς και σίγουρα μιλάμε για ένα άλμπουμ με εξαιρετική παραγωγή που τολμά και δίνει το στίγμα σου σαν καλλιτέχνη. Κατά πόσο πιστεύεις ότι το ελληνικό κοινό μπορεί να ταυτιστεί η να αποδεχτεί το "Euphoria";

Σοφία Σαρρή: Δεν ξέρω, έως τώρα παίρνουμε αρκετά καλο feedback για ένα τόσο στρυφνό άλμπουμ και αυτό ειναι σίγουρα αισιόδοξο. Αλλα μουσική γράφω από ανάγκη ψυχική οπότε η αποδοχή από το ακροατήριο, αν και είναι φυσικά θεμιτή, δεν με επηρεάζει για το πώς θα λειτουργήσω μουσικά και καλλιτεχνικά γενικότερα. Είναι συγκινητικό να γνωρίζεις ανθρώπους που τους έχουν αγγίξει τα τραγούδια σου και ταυτίζονται με τις ιστορίες τους. Αλλά θα προσπαθώ πάντα να επηρεάζομαι το λιγότερο δυνατό απο το κοινό και τι έχει ανάγκη να ακούσει.

8) Στο τραγούδι "Cuckoo" επέλεξες με τον τρόπο σου να τοποθετηθείς για το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία;

Σοφία Σαρρή: Αυτό ειναι μεγάλο κεφάλαιο που αδυνατώ να απαντήσω σε μερικές προτάσεις. Χρέος του καλλιτέχνη είναι πιστεύω να μην μένει αμέτοχος και ελιτίστικα απομονωμένος απο την κοινωνία. Μέσα από την τέχνη του να εκφράζει τις ανησυχίες του και να είναι αληθινός με τα μέσα του ώστε αυτό τελικά που παρουσιάζει ως έργο να έχει ειλικρίνεια και αυθεντικότητα. Δεν είμαι υπέρ της στρατευμένης τέχνης αλλά μία επαφή με την πραγματικότητα και μια γείωση είναι σημαντική νομίζω.

9) Ο "Λύκος" είναι το μοναδικό σου τραγούδι στα ελληνικά. Γιατί ο "Λύκος" και όχι κάποιο άλλο;

Σοφία Σαρρή: Οι στίχοι είναι του Χρήστου Ζάχου. Το είχα γράψει αρχικά για τις Σανάδες, ενα ακαπέλα σχήμα που συμμετείχα παλαιότερα, αλλά τελικά αποφάσισα να το εντάξω στο υλικό του Euphoria. Στον επόμενο δίσκο θα έχει κάποιο άλλο ελληνικό ή κάποιο σε οποιαδήποτε γλώσσα που θα έχω διάθεση να τραγουδήσω.

Χρέος του καλλιτέχνη είναι πιστευω να μην μένει αμέτοχος και ελιτίστικα απομονωμένος απο την κοινωνία...

10) Η ενορχήστρωση του άλμπουμ και οι φωνητικές απαιτήσεις συνθέτουν ομολογουμένως ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Πόσο εύκολο είναι να παρουσιάσεις το "Euphoria" ζωντανά;

Σοφία Σαρρή: Ειναι πρακτικά λίγο δύσκολο και δυσκίνητο γιατί είμαστε πολλοί νοματαίοι αλλά οι περισσότεροι μουσικοί που συμμετείχαν στο άλμπουμ είναι και στη live μπάντα οπότε ο ήχος ειναι αρκετα πιστός. Ονειρεύομαι ενα grande live με χορωδία και ντραμς και κακό χαμό. Ίσως να τα καταφέρω.

11) Παρουσίασες το "Euphoria" στο Βερολίνο. Δώσε μας το feedback της συναυλίας;

Σοφία Σαρρή: Ήταν απο τις πιο όμορφες συναυλιακές εμπειρίες στη ζωή μου έως τώρα. Το κοινό ήταν ιδιαίτερα θερμό και προσηλωμένο και πραγματικά δεν περίμενα τόσο ζέστη αντιμετώπιση. Ελπίζω να επανέλθουμε σύντομα.

12) Το Σάββατο 27 Μαΐου θα βρεθείς στο stage του Eightball στην Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι την Θεσσαλονίκη;

Σοφία Σαρρή: Έχω παίξει αρκετές φορές με διάφορα σχήματα και μπάντες αλλά με το συγκεκριμένο project θα είναι η πρώτη φορά.

13) Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν αποτελούσε μία ξεχωριστή μουσική σκηνή που τροφοδοτεί μέχρι και σήμερα το μουσικό στρερέωμα της χώρας. Έχεις εικόνα καθόλου εικόνα για το τι συμβαίνει στην πόλη;

Σοφία Σαρρή: Αυτή την περίοδο δεν έχω τόσο καλή εικόνα για το τι συμβαίνει. Ξεχωρίζω σιγουρα τους underwater chess, τους m.a.t.e, τη May Roosvelt...αν έχετε κάποια πρόταση θα χαρώ πολύ να ακούσω!

14) Σουβλάκι ή καλαμάκι;

Σοφία Σαρρή: Δεν τρώω κρέας. Με μανιτάρι μπορώ;

15) Το "Euphoria" κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο, ήδη έχει απόσπασει εξαιρετικές κριτικές και απ' ότι φαίνεται έχει να διανύσει ακόμα πολλά χιλιόμετρα. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Σοφία Σαρρή: Επόμενο μας λαιβ στην Αθήνα ειναι στις 4/6 στο φεστιβάλ Αναιρέσεις. Στη συνέχεια παίζουμε στο yupiyaya festival στη δονούσσα, τέλος Ιουνίου και από κει και πέρα θα κάνουμε κάποιες συναυλίες εκτός Ελλάδας το φθινόπωρο, ακόμα το επεξεργαζόμαστε. Επισης ελπιζω απο Σεπτέμβρη κουτσά-στραβά να ξεκινήσω να ετοιμάζω και καινούρια πράγματα.


Facebook Page: Sofia Sarri

Facebook Event: sofia sarri and underwater chess in thessaloniki

Μπλε Γιακάς 90.2 FM

Εξ ευωνύμων της μπάντας.                             

Ιστότοπος: www.mplegiakas.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

Μπλε Γιακάς Ράδιο 90.2 FM