Menu

Μιχάλης Δέλτα: «για πρώτη φορά έφτιαξα ένα album με κάποιες κατευθύνσεις συγκεκριμένες…»

Κατηγορία Interviews

O Μιχάλης Δέλτα, μας μιλά για τη νέα του δουλειά "Life Is Now", τις προσωπικές του άμυνες και τα μελλοντικά του σχέδια.

1) Πριν ακούσουμε τα 11 τραγούδια της νέας σου δισκογραφικής δουλειάς ρίξαμε μία ματιά στους τίτλους τραγουδιών. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι πρόκειται για μία αμέση περιγραφή της ζωής ενός ανθρώπου του σήμερα. Τι ακριβώς είναι η νέα δουλειά του Μιχάλη Δέλτα; Πρόκειται για κατάθεση ψυχής;

- Το "Life Is Now" είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εσωτερικής, ένας επαναπροσδιορισμός του Εαυτού μου και της ζωής. Ένας τρόπος με τον οποίο στάθηκα προσωπικά απέναντι στην αγριότητα των γεγονότων της χώρας τα τελευταία 3 χρόνια. Μια μουσική μετουσίωση κατώτερων συναισθημάτων, οργής, μίσους, πόνου, σε αυτοπροστασία, ακεραιότητα, συναισθηματική καθαρότητα και ακρίβεια, συντονισμένος ο ίδιος με το Εδώ και Τώρα. Η τριετής διάρκεια της παραγωγής του δίσκου λειτούργησε ως Άβατον και καταφύγιο ανάμεσα στην Αθήνα και στο Βερολίνο που επισκεπτόμουν κάθε χρόνο.

2) Πρωταγωνιστές στο "Life is Now" είναι το πιάνο, τα εγχορδα, περίπλοκα ηχητικά pattern με προσεγμένη επεξεργασία και synths που σε ρίχνουν στην τρύπα του λαγού. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μία μουσική μετατόπιση. Τί άλλαξε στον Μιχάλη Δέλτα και μας παρουσίασε κάτι τόσο πρωτοποριακό;

- Αν υπάρχει κάτι καινούργιο σε αυτό το δίσκο τότε αυτό είναι η συνειδητή προετοιμασία του. Με αυτό εννοώ πως για πρώτη φορά έφτιαξα ένα album με κάποιες κατευθύνσεις συγκεκριμένες και αρκετά ενδιαφέρουσες από πλευράς μελέτης και σύλληψης. Μια από αυτές υπήρξε το γεγονός του πως γράφτηκαν τα ίδια τα κομμάτια. Οι συγχορδίες για παράδειγμα είναι συγκεκριμένες και όχι τυχαίες, όπως και η σειρά των tracks. Οι νότες στη μουσική δεν είναι απλά συνδιασμοί που δημιουργούν κλίμακες αλλά έχουν και μια αντίστοιχη επιρροή στο ενεργειακό πεδίο του ανθρώπου. Επτά νότες, επτά και τα Τσάκρας, τόσο απλά χωρίς άλλη ανάπτυξη για την ώρα. Όποιος ενδιαφέρεται ας το ψάξει. Από την άλλη έγιναν βαθιές αλλαγές στη σχέση μου με την καθημρινότητα που με βοήθησαν να καταλάβω τη σπουδαιότητα της στιγμής που αντί να την αφήνω χάνεται, εκπαιδεύτηκα πως να την απολαμβάνω με απόλυτη παρουσία.

...Ένας τρόπος με τον οποίο στάθηκα προσωπικά απέναντι στην αγριότητα των γεγονότων της χώρας τα τελευταία 3 χρόνια...

3) Σχεδιάζεις κάποιο tour για την προώθηση του άλμπουμ;

- Προετοιμάζομαι για συναυλίες στις οποίες θα παρουσιάσω το "Life Is Now" και παλιότερα κομμάτια. Δε μπορώ να ανακοινώσω κάτι περισσότερο για την ώρα. Δε θέλω να παίξω σε χώρο με ποτό και τσιγάρα. Ψάχνω χώρο με ατμόσφαιρα και καθαρό πεδίο.

4) Η νέα σου δουλειά, είναι κατά την ταπεινή μας άποψη, η επιβεβαίωση της αξίας σου ως καλλιτέχνη και παραγωγου. Τι λείπει από την μουσική παραγωγή στην Ελλάδα;

- Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση, προσωπικά δε θέλω να επιβεβαιωθώ, νεότερος το είχα ανάγκη όχι πια. Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να αφυπνίσω μέσω της μουσικής ή και του γραπτού μου λόγου ανθρώπους που περιμένουν ένα μικρό ερέθισμα για να ενεργοποιηθούν συνειδησιακά. Είμαι έτοιμος και θα δράσω με όποιο τρόπο η καθοδήγησή μου με εξελίσσει. Από την μουσική παραγωγή στην Ελλάδα λείπει η ειλικρίνεια. Οι περισσότεροι λειτουργούν δειλά και διπρόσωπα. Τους αποστρέφομαι.

5) Τι ακούει ο Μιχάλης Δέλτα;

- Υπάρχει μια φωνή μέσα στο κεφάλι μου που μου αποκαλύπτει διαρκώς αλήθειες για το μυστήριο της ζωής. Μια φλόγα που μου μιλά.

To "Life Is Now" κυκλοφορεί από την Inner Ear Records.

6) Έχεις ντύσει με τη μουσική σου, αρκετές θεατρικές παραστάσεις και συνεργάστηκες με τον Πάνο Κούτρα στην ταινία "Στρέλλα". Θα μπορούσε το νέο άλμπουμ να είναι το soundtrack κάποιας τανίας; Αν ναι, ποιάς;

- Όχι. Το νέο μου album δε θα μπορούε να ντύσει καμία ταινία. Είναι ολοκληρωμένο και δεν έχει ανάγκη άλλη εκτός από το να συνυπάρξει με τις καρδιές των ακροατών. Όταν γράφω μουσική για ταινίες συνεισφέρω στο όραμα κάποιου άλλου. Κι εδώ καλλιτεχνικά δεν υπάρχει άλλος δημιουργός εκτός από τη Συνείδησή μου.

7) Υπάρχει μία στροφή του κοινού, σε αυτό που περιγράφεται ως δισκογραφικός όρος, neo-classical. Πιστεύεις ότι πλέον ο κόσμος μπορεί να δεχτεί πιο εύκολα κάτι που είναι καινοτόμο, πρωτοποριακό η και ταμπού;

- Η κάθε εποχή δημιουργεί και τις αντίστοιχες τάσεις ανάλογα με τις ανάγκες της. Κι αυτό σαφώς είναι ότι πιο υγιές μπορεί να συμβεί γιατί είναι εστιασμένο ως προδιάθεση στο εδώ και Τώρα. Ο κόσμος εξελίσσεται μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες ζωής σε μια συνεργασία με την τεχνολογία κι έτσι δημιουργούνται οι νέες φόρμες στην Τέχνη που αν μη τι άλλο μόνο οπισθοδρομικές δε μπορεί να είναι. Το καινούργιο δε μπορώ να το αναγνωρίσω ως τέτοιο, αλλά ο όρος "Σύγχρονο" ή και συγχρονισμένο με τις τωρινές απαιτήσεις, με εκφράζει καλύτερα. Οι περισσότερες νέες μουσικές τάσεις είναι έξυπνοι συγχρονισμοί παλιότερων και πρόσφατων μουσικών ειδών, με μια νέα πνοή στο κομμάτι της παραγωγής. New- Romantic, Modern Classical, Contemporary music κλπ είναι ετικέτες που προσφέρουν μια ποικιλία ακουσμάτων με βάση τα όσα προανέφερα.

8) Ποιά είναι η σχέση του Μιχάλη Δέλτα με την πολιτική;

- Έχω μια ενεργή πολιτική στάση και θέση μέσα από το ανάστημα της δημιουργίας μου. Η ίδια η πολιτική θα με ενδιέφερε πραγματικά αν ήταν εστιασμένη στην Πνευματική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως κάθε νοήμων πολίτης γνωρίζει πως αντί αυτού, στόχος της πολιτικής είναι η συρρίκνωση της συνείδησης και ο έλεγχος των μαζών από την Ελίτ της πολιτικής. Κάτι τέτοιο δε μου δίνει περιθώριο ή χώρο, για μια δημιουργική σχέση με αυτή τη διαβολική κατεύθυνση.

...Η ίδια η πολιτική θα με ενδιέφερε πραγματικά αν ήταν εστιασμένη στην Πνευματική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου...

9) Τι σου άφησε η χρονιά που έφυγε και τι περιμένεις στην χρονιά που ήρθε;

- Η χρονιά που έφυγε, έφυγε. Η νέα χρονιά είναι η χρονιά των Ολοκληρώσεων. 


 Info: Website, Facebook, Youtube, Vimeo, Last.fm, myspacebeatport, Soundcloud, Inner Ear Records

Μπλε Γιακάς 90.2 FM

Εξ ευωνύμων της μπάντας.                             

Ιστότοπος: www.mplegiakas.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μπλε Γιακάς Ράδιο 90.2 FM