Menu

Παρέμβαση και ανακοίνωση του Ρουβίκωνα στα διόδια Κορίνθου-Πατρών

Κατηγορία Politics

Μετά την παρέμβαση του Ρουβίκωνα στα διόδια, συνελήφθησαν 10 από τα μέλη του.

Συχνά διαβάζουμε για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στην Εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών. Ένα δρόμο καρμανιόλα όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι και όσες τον χρησιμοποιούν.

Επίσης διαβάζουμε για τα σκάνδαλα που συνδέονται με τα έργα που έχουν σαν σκοπό την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομο που θα εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό την ασφάλεια όσων κινούνται σε αυτών.

Ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 2008 με ανάδοχο και κατασκευαστή την κοινοπραξία Ολυμπία οδός, μια κοινοπραξία εταιρειών, όπως η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ του γνωστού μεγαλοεργολάβου δημόσιων έργων Μπόμπολα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ η ΑΒΑΞ ΑΕ η HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GMBH. Το Ελληνικό κράτος έχει χρηματοδοτήσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ αυτό το έργο που δεν ‘’λέει ποτέ να τελειώσει¨ Χρήματα που προέρχονται από την φορολογία των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων. Και η χρηματοδότηση του έργου συνεχίζεται ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, με ανακοινωμένη περίοδο ολοκλήρωσης του , τον Μάρτιο του 2017.

Παρόλο τoν πακτωλό χρημάτων που έχουν δοθεί, νέα συμφωνία υπογράφτηκε από τον Υπουργό υποδομών Χρήστο Σπιρτζή και τους διευθύνοντα σύμβουλο της Ολύμπιας που προβλέπει την επιπλέον χρηματοδότηση του έργου αλλά και την δημιουργία νέων σταθμών διοδίων. Και ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, σταθμοί διοδίων λειτουργούν και που επιφέρουν επιπλέον έσοδα και κέρδη στις εταιρείες που την κατασκευάζουν. Δεν φτάνει ότι μετά την ολοκλήρωση του θα πληρώνονται διόδια για πολλά χρόνια, για ένα έργο που έχει ήδη πληρωθεί από τα λαϊκά στρώματα, αλλά τώρα απαιτούν να εισπράττουν χρήματα και πριν τελειώσει.

Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά την νοοτροπία του κεφαλαίου που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά και του κράτους που μόνο τα συμφέροντα της τάξης που έχει την διαχείριση της εξουσίας. Σε έναν δρόμο φονιά έχουν την απαίτηση να πληρώνουν όσοι τον χρησιμοποιούν.

Για εμάς δεν αποτελεί καμία έκπληξη αυτό γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως λειτουργεί ο καπιταλισμός και η κρατική εξουσία.

Αυτό όμως που μας εξοργίζει ότι θέλουν πέρα από τα χρήματα που δίνονται από το δημόσιο να πληρώνονται και επιπλέον άλλα με την μορφή διοδίων. Όχι δεν μπορούμε να ανεχτούμε σαν αναρχικοί να χάνονται ανθρώπινες ζωές η άλλες να τραυματίζονται και από την άλλη αυτοί να κερδίζουν. Αναλογιζόμαστε πόσοι και πόσες απλοί καθημερινοί άνθρωποι από την τάξη των αδύναμων, αντί να πάνε σε κάποιο προορισμό για να κάνουν την δουλειά τους, να ξεκουραστούν κατέληξαν στα νεκροτομεία η στα νοσοκομεία. Αναλογιζόμαστε πόσοι επαγγελματίες οδηγοί έχουν πέσει σε ατυχήματα, άνθρωποι που δουλεύουν λόγο της ανάγκης, πάρα πολλές ώρες για να ζήσουν τα παιδιά τους. Και για να κάνουμε μια μικρή αναφορά στις εταιρείες μεταφορών η διανομής προϊόντων, αυτές αναγκάζουν τους οδηγούς τους να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια χωρίς ούτε καν να τους καταβάλουν αυτά που ερίζουν η αστική εργατική νομοθεσία.

Η ύπαρξη διοδίων αποτελεί και καταπάτηση της ελευθερίας επιλογής και μετακίνησης, όπου άμα δεν έχεις να πληρώσεις τα ανάλογο τίμημα πολύ απλά δεν έχεις το δικαίωμα να μετακινηθείς σε ένα δρόμο που έχεις ήδη πληρώσει. Τα χρήματα για τα διόδια από κάπου αλλού θα λείψουν, και ειδικά σε περιόδους κρίσης γνωρίζουμε όλοι και όλες πόσο πολύτιμο είναι ένα ευρώ. Αυτό που θέλουμε είναι ελεύθερες μετακινήσεις για όλους χωρίς κανένα τίμημα. Η μετακίνηση είναι δικαίωμα . Καμιά κρατική εξουσία δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπέρ των δικαιωμάτων των εκμεταλλευόμενων, όπως και αν λέγεται ο διαχειριστής της. Μόνο εμείς τα λαϊκά στρώματα να επιβάλουμε με πολύμορφες πρακτικές αυτά που θέλουμε. Η εξουσία δια μέσω των εκάστοτε κυβερνόντων πετάει παχιά λόγια και υποσχέσεις, ενώ στην ουσία τα συμφέροντα των αφεντικών θέλει να εξυπηρετήσει. Αλλά και εμείς ας αναλογιστούμε τις ευθύνες που έχουμε απέναντι σε εμάς τους ίδιους και ας αντιδράσουμε και πράξουμε. Η αδράνεια, η μοιρολατρία, η υποταγή μας κάνουν εμάς τους ίδιους συνένοχους στην διαιώνιση των άσχημων καταστάσεων που βιώνουμε.

Η υπέρβαση του φόβου και η αυτοοργανωμένη πολύμορφη δράση, χωρίς ιεραρχίες και ¨σωτήρες’’ είναι το μόνο που θα μας δώσει την δυνατότητα να νικήσουμε τον τρόμο, την μιζέρια, την αθλιότητα που μας επιβάλουν οι ισχυροί. Και έτσι επιβάλλεται να λειτουργούμε, σαν καθήκον της συνείδησης σε όλα τα προβλήματα που μας δημιουργούν το κράτος/κεφάλαιο, όπως στην περίπτωση της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών. Το να είναι λειτουργεί κανείς σαν εθελόδουλος, δεν τον σώζει από τους κοινωνικούς κανίβαλους της κυριαρχίας. Για αυτό και εμείς θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης, στους εκμεταλλευόμενους επιλέξαμε να επιτεθούμε στα διόδια Κορίνθου-Πατρών.

Ρουβίκωνας


Πηγή: athens.indymedia.org 

Μπλε Γιακάς 90.2 FM

Εξ ευωνύμων της μπάντας.                             

Ιστότοπος: www.mplegiakas.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μπλε Γιακάς Ράδιο 90.2 FM